Finansijska analiza i ekonomska analiza projekta

Osnovni element svakog projekta je cilj. Jednako vredi i za projekte koji se prijavljuju na konkurse Evropske unije. Za dobivanje finansijske potpore projekat mora imati optimalnu razinu finansijske i ekonomske analize. Što to znači? Njegova finansijska i ekonomska analiza moraju pokazati da je njegova korist veća od njegovih troškova.

Investiciona vrednost - ući ili ne ući u projekat

O proceni investicione vrednosti često zavisi odluka o realizaciji projekta. Na osnovi predračuna, stručnih ocena i analiza procenjujemo investicioni trošak. Budući, da često imamo ograničena finansijska sredstva, važno je što tačnije proceniti investicionu vrednost. Važnost investicione vrednosti nije zanemariva. Investicije imaju dugotrajni uticaj na razvoj preduzeća. Investiciona vrednost može nas usmeriti da sredstva uložimo u profitabilne projekte i pomognemo razvoju poslovanja.

Finansijska analiza

Hoćemo li imati dovoljno sredstava za pokrivanje troškova projekta, ocenjujemo s finansijskom analizom. Ova analiza utvrđuje njegovu finansijsku isplativost, odnosno s njom proveravamo finansijsku pokrivenost. U finansijsku analizu uključujemo većinu podataka o troškovima i koristima projekata. Pouzdanost rezultata finansijske analize uveliko ovisi o tačnosti informacija o projektu.

Ekonomska analiza

Finansijska analiza ocenjuje isplativost projekta. Kakvu korist ima društvo od nekog projekta? Doprinos projekta za celo društvo ocenjujemo s ekonomskom analizom. U čemu se ekonomska analiza razlikuje od finansijske analize? Glavna razlika između ekonomske i finansijske analize je u tome da ekonomsku analizu radimo s aspekta društva. Njen rezultat utvrđuje društvenu opravdanost projekta.

Javna nabavka

Projekti finansirani iz Evropske unije postavljaju visoke kriterijume. U sprovođenju projekta strogo se poštuju postavljena pravila. Jedno od tih pravila je poštovanje načela javne nabavke. Nerazumevanje sprovođenja javne nabavke može predstavljati veliki problem za korisnike. Lakše snalaženje u postupcima javne nabavke omogućuje usluga savetovanja o javnoj nabavci. Zašto? Ova stručna potpora pomoći će korisniku da pravilno primjeni zakone u vezi javnom nabavkom i tako doprinosi uspeh svom projektu.

Procenjena vrednost nabavke u Srbiji

U provedbi javne nabavke za svakog učesnika važna je procenjena vrednost nabavke. Razlikujemo između velike i male nabavne vrednosti. U Srbiji izračun procenjene vrednosti nabavke temelji se na ukupnom iznosu bez PDV-ja. Prema Zakonu o javnim nabavkama pod nabavkom velike vrednosti smatra se nabavka čija je procenjena vrednost jednaka ili veća od vrednosti europskih pragova. U nabavku male vrednosti spadaju nabavke čija je procenjena vrednost manja od vrednosti evropskih pragova.

SL Consult, d.o.o. | Finansijska analiza, ekonomska analiza, investiciona vrednost, javna nabavka, procenjena vrednost- povezave do naše spletne strani: