Izvođač radova na projektu EU

Ako ste izvođač građevinskih radova, pružate usluge (npr. tehnička pomoć, stručno savetovanje) ili se bavite nabavkom (npr. oprema), onda će Vas možda zanimati mogućnosti koje EU nudi javnim ugovorima. Potpisivanjem ugovora postajete izvođač radova na nekom od projekata koje finansira EU. Ugovor se sklapa na osnovu tendera za izbor izvođača radova. Nadzor nad izvođenjem radova je stručan, stoga potpisani ugovor mora da se poštuje.

Izvođač radova: pružanje usluga, nabavka robe i izvođenje radova

Ukoliko želite da se uključite u projekte koje finansira EU, to možete učiniti tako što ćete se prijaviti na tender za izbor izvođača radova. Tender može da bude raspisan npr. za izbor izvođača građevinskih radova ili pak izvođača određene usluge ili nabavke. Na bilo koji tender za izbor izvođača mogu da se prijave kandidati koji su u mogućnosti da ispune zahtevanu uslugu, isporuče robu ili da obave zahtevani rad odnosno nemaju zabranu za izvođenje predmeta konkursa. Ipak za nadzor nad izvođenjem izbora izvođača radova veoma su važni kriterijumi odabira odnosno dodele ugovora, koji moraju biti jasni i nediskriminatorni.

Postupak tendera za izbor izvođača

Postupak tendera obuhvata kompletan proces od objavljivanja konkursa do dodele ugovora izabranom izvođaču radova. Postoji više vrsta procedura za nabavu odnosno za izbor izvođača radova. Neke od njih su:

  • ograničena procedura tendera
  • otvorena procedura tendera
  • okvirni ugovor
  • procedura pregovaranja
  • procedura jedne ponude
  • tenderski dijalog

Propisi za izbor izvođača

Propisi za dodeljivanje ugovora, odnosno propisi koji se odnose na postupak tendera za izbor izvođača su veoma strogi, stoga kandidat za izvođača radova mora da jih poštuje. Cilj tih propisa i pravila je transparentnost korišćenja finansijskih sredstava te nepristrasni izbor izvođača radova. EU je veliko tržište i samim tim znači i jaku konkurenciju na izboru izvođača. Stoga Vaša ponuda mora da bude kvalitetna, odnosno da ispunjava zahteve tenderske dokumentacije. Odbor za ocenu ponuda pregleda i proveri predatu dokumentaciju kandidata za izvođača radova i ujedno proceni njihovu tehničku i finansijsku ponudu. Greške u ponudi za izvođača radova mogu biti administrativne (npr. nekompletna dokumentacija) ili tehničke (nezadovoljavanje kriterijuma za kvalitetnu uslugu).

Ako Vam je potreban savet, informacija, pomoć oko prijava za izbor izvođača građevinskih radova ili konsultantske usluge, izvođača nabave ili usluge, kontaktirajte nas. SL CONSULT smo tu, da Vam olakšamo put do evropskih fondova.

SL Consult, d.o.o. | Izvođač radova, izvođač građevinskih radova, izbor izvođača, nadzor nad izvođenjem, konsultantska kompanija, tenderski postupak - link do naše internet stranice: