Upotreba kreatina, glutamina i proteina može biti korisna za telo

Dodaci u ishrani nisu namenjeni samo onima koji žele da uvećaju svoju mišićnu masu već deluju na celokupno zdravlje organizma i nadoknađuju one materije koje ne dobijamo u dovoljnoj meri kroz redovnu ishranu. Prirodni suplementi na biljnoj bazi aktiviraju procese u našem telu koji mogu biti uspavani neaktivnošću i iskorištavaju naš potencijal. Naravno, oni ne mogu biti primaran izvor hranljivih materija niti od njih možemo očekivati veliki efekat ukoliko sami ne uložimo trud. Dodaci u ishrani mogu biti korisno pomagalo, ali ne treba zaboraviti da oni nisu lekovi niti kakva magična sredstva. Uz pravilnu, doziranu upotrebu možemo otkriti koliko znači uravnotežena ishrana za naš organizam.

Upotreba kreatina, Whey proteina

Moderni dodaci u ishrani, njihov sastav, učinak, mogućnosti i posledice

Važno je izabrati odgovarajući dodatak u skladu sa našim potrebama, željama i mogućnostima. Njihov širok izbor nam se ponekad može učiniti preteranim i teškim za razumeti, međutim, to je pokazatelj da su stručnjaci uspeli nijansirati proizvode i shvatili važnost individualnog pristupa. Ne reaguje svačije telo jednako na svaki proizvod i važno je savetovati se i pratiti procese u svom telu prilikom upotrebe. Zato što je reč o prirodnim proizvoda ne možemo naškoditi svom telu, ali je ipak najbolje da se pridržavamo propisanih uputa. Danas su veštački šećeri, aditivi uklonjeni iz sastava, a ugljeni hidrati smanjeni na najmanju moguću meru. Energetski potencijal počiva na belančevinama koje najbrže sagorevamo tokom treninga. Upravo zbog toga dodaci mogu imati učinak samo ukoliko mi vežbamo i zapravo trošimo materije koje zatim nadoknađujemo.

Da li su suplementi uopšte potrebni i da li je redovna ishrana dovoljna?

Prilikom redovnih treninga trošimo mnogo više energije nego što putem redovne ishrane možemo da unesemo. Da bismo nadoknadili sve materije bilo bi potrebno da se hranimo mnogo raznovrsnije nego što to inače činimo i pojedemo veću količinu hrane od one koju naš organizam može uopšte da svari. Da ne bismo opterećivali organizam pomažu nam dodaci u obliku kaspula, praha ili tečnosti, koje lako apsorbujemo.

Kako suplementi mogu na prirodan način pomoći pri mršavljenju?

Jedan od omiljenih dodataka u ishrani za mršavljenje svakako su sagorevači masti. Saveti stručnjaka su od velike pomoći, a oni govore da prirodni suplementi dugoročno mogu doneti bolje rezultate od sintetičkih, koji ponekad imaju brz, ali škodljiv učinak. Sagorevači masti na biljnoj bazi pretvaraju naše masne naslage u ćelije, koje su zatim idealno gorivo našeg tela. Osim toga, upotreba Whey protein za mršavljenje može doneti željene rezultate, uz to pospešivši pravilan razvoj našeg tela.