Pošalji zahtev

Whey proteini: iskustva sa suplementom za razvoj mišića i upotreba

Whey proteini su već dugi niz godina jedan od najpopularnijih dodataka u ishrani u sportskom svetu, a koriste ih i ljudi koji se sportom i fizičkom aktivnošću bave neprofesionalno ili poluprofesionalno. Ovi suplementi nadomeštaju proteine koje istrošimo tokom treninga i direktno utiču na bolji oporavak mišića. Njihovom redovnom upotrebom, kombinovanom sa fizičkom aktivnošću, na prirodan način omogućavamo rast i razvoj mišićne mase. U prilog ovom dodatku ishrani najbolje govore zadovoljni korisnici i njihova pozitivna iskustva. Whey protein je izvršio ogroman uticaj na industriju suplemenata zamenivši brojne dodatke bazirane na sintetičkim materijama koji su telu mogli da donesu više štete nego koristi.


Kako se dobija Whey protein i šta ga razlikuje od dosadašnjih suplemenata?

Whey je čovečanstvu poznat i dostupan hiljadama godina jer nastaje kao nusproizvod u procesu dobijanja sira. Surutka je najstariji prirodni izvor ovog produkta. Međutim, ovaj je izvor oduvek imao i svoje slabe strane, zbog jakog ukusa koji ne prija određenom broju ljudi, kao i mogućeg negativnog efekta na sistem za varenje, u zavisnosti od individualnog metabolizma. Istraživanjima se došlo do novih izvora i to uglavnom biljnih, poput graška i pšenice, koji su se pokazali bogatijim i zdravijim od onih životinjskog porekla. Upotreba Whey proteina kao suplementa je zato značajno olakšana jer kombinacije različitih izvora i vrednosti možemo dobiti u obliku apsolutno bezbednog, bezukusnog praška koji se rastvara u vodi ili tableta. Suplementi su se u zadnjim godinama razvijali na brojne načine, sa različitim namenama, pa tako možemo naći specijalno prilagođen Whey protein za gojenje ili razne specijalitete za sladokusce, poput palačinki s Whey proteinom.

S WHEY PROTEINIMA PROTIV GOJENJA SALA


Koji su benefiti i moguće negativne posledice upotrebe Whey proteina?

Proteini su osnovno gorivo našeg organizma. Nažalost, moderan način života uticao je na svakodnevnu ishranu na taj način da smo smanjili njihov unos, a kalorije nadoknađujemo ugljenim hidratima, šećerima i mastima. To narušava ravnotežu našeg metabolizma, a posledica ovakvog načina ishrane vrlo brzo ćemo postati svesni ukoliko krenemo da upražnjavamo redovnu fizičku aktivnost. Suočićemo se sa velikim naporom za mišiće, teškim i sporim oporavkom između treninga i čestim upalama. Sve ovo posledica je nedovoljnog unošenja belančevina. Ukoliko nadoknadimo njihov manjak putem suplementa obezbedićemo sebi više energije za trening, uz brži i temeljniji oporavak mišićnog tkiva. Na duže staze razvićemo pravilnu i postojanu mišićnu masu. Negativne posledice ne postoje ukoliko pratimo savete stručnjaka i biramo najkvalitetniji Whey protein. Iskustva su pokazala da je učinkovitost naših treninga veća već pri prvoj konzumaciji.

whey proteini


Whey protein: kvalitetan sastav suplementa za bezbednu upotrebu

Prilikom kupovine Whey proteina, iskustva govore da je najbolje da tražimo proizvode koji imaju preko 90% proteina u svom sastavu. Takođe, važno je da je sačinjen iz BCAA aminokiselina. Ovo su najvažnije aminokiseline za naše mišiće jer čine čak jednu trećinu njihove mase. Neesencijalne su, što znači da ih naše telo ne može proizvesti samo. BCAA je razgranat lanac koji čine tri kiseline: izoleucin, leucin i valin. Ove kiseline utiču podstiču proizvodnju hormona rasta na prirodan način, stimulišu lučenje insulina, a organizam ih pretvara u glukozu koristeći ih kao izvor energije za mišiće. Whey proteini ne bi trebalo da sadrže masti i ugljene hidrate, a nikako ne smeju sadržati veštačke šećere, kao ni aditive i punjače. Poslednje navedeno su materije koje apsolutno nisu potrebne našem organizmu i bez ikakve potrebe nam opterećuju metabolizam i štete mu. Suplementi mogu sadržati hidrolizovani kolagen koji pomaže pri apsorbciji aminokiselina u naše mišiće.


Upotreba Whey proteina za sportiste i fizički aktivne ljude

Sportisti su odavno razumeli prednost prirodnih suplemenata u odnosu na sintetičke koji su nekada bili rašireni. Whey protein iskustva nesumnjivo ukazuju na ogroman napredak koji je industrija proizvodnje suplemenata ostvarila. Preporučuje se njegova upotreba nakon treninga kada su mišići napeti i kada im je potreban oporavak. Takođe, postoje prilagođeni proizvodi koji se uzimaju pre ili posle vežbanja. U svakom slučaju, predlaže se savetovanje sa stručnjakom koji će proceniti našu fizičku konstituciju, napor koji ulažemo u vežbanje i na osnovu toga preporučiti optimalnu dozu. Ovo se posebno odnosi na ljude koji žele da utiču na svoju fizičku konstituciju i uzimaju Whey protein za gojenje u vidu tableta ili palačinki s Whey proteinom.

iskustva s upotrebo whey proteina


Upotrebom Whey proteina na pravilan način povećavamo mišićnu masu

Postojana mišićna masa ne može se izgraditi veštačkim preparatima i šećerima jer njihovo dejstvo nije dugotrajno, a za sobom ostavljaju niz štetnih posledica. Nakon treninga, tonus naših mišića je uvećan, ali je nivo belančevina niži jer su se istrošili prilikom fizičke aktivnosti. Najučinkovitiji rezultat ćemo dobiti ukoliko u tom trenutku nadoknadimo njihov gubitak. Whey protein za gojenje nas ne snabdijeva štetnim materijama poput masti i šećera već se njegov učinak temelji upravo na gore navedenoj činjenici. Kada nadoknadimo gubitak proteina mišići ne gube svoju zapreminu i duže zadržavaju oblik koji su poprimili treningom. Još veći podstrek ka upotrebi ovog suplementa dobijamo od podatka da su sada dostupne i ukusne palačinke s Whey proteinom!