Pošalji zahtev

Whey proteini prirodnog sastava donose pozitivna iskustva u treningu

Whey proteini su u jako kratkom periodu osvojili tržište sportskih suplemenata i postali omiljeni dodaci u ishrani brojnim sportistima i fizički aktivnim ljudima. Ovaj proizvod namenjen je brzom i temeljnom oporavku mišića nakon vežbanja, pripremi tela za naredni trening i prirodnom rastu i razvoju mišićne mase. Njime nadoknađujemo hranljive materije koje se troše prilikom velikih napora i obnavljamo mišićnu masu unoseći neophodne kalorije. Whey protein ima najveću biološku vrednost od svih nama dostupnih proteina, pa deluje neverovatno podatak da je nekada odbacivan prilikom proizvodnje jer nisu bile poznate njegove karakteristike!


Upotreba Whey proteina je novost, ali je njegova proizvodnja jako stara!

Iz svih izvora dolaze veoma pozitivna iskustva s Whey proteinima. Međutim, ovaj proizvod poznat je čovečanstvu još od najstarijih domaćinstava. Njega nalazimo u životinjskom mleku (kravlje sadrži oko 20%), a glavni je nusproizvod prilikom dobijanja sira. Surutka je njegov prirodni izvor, ali da bi se iskoristio njegov maksimalan učinak i pozitivan efekat, primenjujemo mikrofiltriranje i izolaciju iz tečne surutke da bismo dobili proizvod koji se danas upotrebljava širom planete. Ovaj deo hemijskog procesa je novijeg datuma jer su potrebne vrlo niske temperature da bi se izolovanje izvršilo.

iskustva s upotrebu whey proteina


Šta ulazi u sastav Whey proteina i na koji način on utiče na naše telo?

Whey proteini sadrže BCAA aminokiseline i to njihovu najveću koncentraciju od bilo kog drugog proizvoda. Ovo su esencijalne aminokiseline razgranatog lanca, u koje se ubrajaju leucin, izoleucin i valin. Ukoliko nam hemijska terminologija ne govori mnogo, dovoljno je da znamo da one čine trećinu mišićnog tkiva, da ih je neophodno unositi putem ishrane, a da ih naše telo koristi kao izvor energije. Današnja ishrana može da dovede do njihovog manjka, pa ukoliko se bavimo fizičkim aktivnostima i brinemo o svom zdravlju, preporučljivo je da ih unosimo kao dodatak u ishrani. Veoma je važno naglasiti da unosimo sa Whey proteinom kalorije, ali uz zanemarljivu količinu masti i ugljenih hidrata, kao i da ne sadrži veštačke punjače i aditive. Dakle, njegova energetska vrednost potiče prevashodno iz belančevina koje hrane i oporavljaju naše mišiće. Osim oporavka, utiče na mišićni rast, jačanje i sprečavanje povreda, o čemu svedoče brojna korisnička iskustva s Whey proteinima. Whey protein je zbog svih ovih pozitivnih efekata definitivno stekao status nezamenljivog suplementa.

KOLIKO KALORIJA SE NALAZI U WHEY PROTEINIMA?


Kako prepoznati kvalitetan dodatak u ishrani i pravu namenu za nas?

Whey proteini dostupni su u nekoliko oblika: koncentrati, izolati i hidroizolati. Izolati u odnosu na koncentrate sadrže još manji procenat masti i uglavnom spadaju u 90% proteine. Hidroizolati su obrađeni tako da omogućavaju najlakšu apsorpciju, tj. metabolizam ih najbrže prihvata. Proteinske formule mogu da sadrže veliki broj dodatnih korisnih kiselina. Prilikom kupovine svakako je najbolje posavetovati se sa stručnjacima na polju, korisnicima, kao i lekarima, po pitanju preporučene doze i načina upotrebe Whey proteina. Savetuje se i kupovina isključivo u specijalizovanim shopovima, u kojima su proizvodi i sastav Whey proteina provereni i bezbedni.

sastav whey proteina


Načini upotrebe Whey proteina, oblici, količina i učestalost konzumiranja

U zavisnosti od naših potreba treba prilagoditi i način korišćenja i unošenja dodataka u ishrani. Naravno da postoji razlika ukoliko se povremeno rekreiramo i ako smo sebi propisali iscrpljujući režim treninga od koga očekujemo da donese brze rezultate. U oba slučaja možemo koristiti suplemente, ali prilagođene našim potrebama. Whey proteini se dobijaju u prahu koji se rastvara u čaši vode ili mleka. Uglavnom se uzimaju nakon treninga, kao i između obroka. Nakon treninga postižu svoj efekat jer je telo iscrpljeno, pa se direktno napaja energijom što ublažava posledice stvaranja mlečne kiseline u mišićima. Učestalost obično nije unapred propisana već zavisi od naše težine, režima vežbanja i slično, pa je preporučljivo konsultovati se sa stručnjacima.

whey protein kalorije